Sumi-e cursus  

Sumi-e of Japans penseelschilderen is een eeuwen oude avontuurlijke techniek.

Allereerst leer je zelf je inkt maken. Hiervan word je heel erg rustig en kalm.

Daarna volgt een geleide meditatie van ongeveer 7 minuten.Dat wil zeggen dat ik iets vertel, meestal over het onderwerp dat gaat komen.

Zodoende heb je meteen focus en concentratie wat het schilderen vergemakkelijkt.

 

Met deze zwarte inkt leer je toveren op rijstpapier. Iedereen kan het, want je krijgt een voorbeeld en Annemie helpt je erbij. Leuk om te doen!  

                

Sumi-e is een eeuwenoude techniek die 2500 v. Chr. in China is ontstaan en veel later door Zen-monnikken naar Japan is gebracht. Sumi betekent 'zwarte inkt', e staat voor 'schilderij'. Op den duur worden ook (aquarel) kleuren gebruikt.

 


 

Sumi-e van cursisten


 

Om te beginnen kan iedereen aan deze cursus meedoen. Achtergrondinformatie zal gedurende de lessen gegeven worden. Elke les vinden er meerdere demonstraties plaats.
Kort gezegd, gaat het er bij dit penseel-schilderen om met zo weinig mogelijk middelen (krachtige penseelstreken) zoveel mogelijk weer te geven. Het streven is een schildering, die eenvoudig en ongedwongen overkomt, met een levendige uitdrukkingskracht. Het gaat om de essentie.
Er zal voornamelijk met zwarte inkt op wit rijstpapier worden gewerkt. Tegen het einde van de cursus eventueel met gekleurde inkt. Ten zeerste aan te bevelen is een uitgebreid materialenpakket a € 85,- met de juiste penselen, tevens de watervaste inkt/ verf bevat. Qua prijs en hoeveelheid materialen valt dit voordeliger uit dan alle artikelen los kopen in het atelier.

 

 

In de cursus wordt geleerd, hoe de inkt gewreven wordt, wat een essentieel onderdeel is. Ook zal er worden ingegaan op uiteenlopende penseeltechnieken, stap voor stap. Aanvankelijk met Japanse voorbeelden. Dit zijn altijd onderwerpen uit de natuur, dus: bloemen, dieren of landschap. Gaandeweg leert men steeds vrijere, eigen composities maken.
Deze plezierige, spannende en tegelijkertijd ontspannende bezigheid, zou weleens de hobby kunnen zijn, waarnaar je al lange tijd op zoek was.

 

Materialen zijn voor eigen rekening en in het atelier verkrijgbaar:

 

Sumi-e informatie materialen:

 

 

 

Zijn er nog vragen of wil je eens een kijkje komen nemen in het atelier, neem dan gerust contact op met Annemie voor een afspraak.

 

Zie ook: Eigen werk Annemie van de Ven